Főtámogatónk: szerencsejatek

Csík János: szurkolok a fiúknak!

Csík János: szurkolok a fiúknak!

Csík János mostanság a Vasas NB I/B-s női csapatának edzőjeként tevékenykedik, de korábban dolgozott a Váci KSE és az Eger SBS Eszterházy férficsapatánál is. Előbbi, a 2011/12-es idényben, irányításával harcolta ki az élvonalban való szereplés lehetőségét. A férfi kézilabda NB I 11. fordulójának vasárnapi mérkőzésén (17 óra) e két csapat méri össze erejét a körcsarnokban, a mérkőzés kapcsán a korábbi szövetségi kapitány is elmondta véleményét.

 

– Korábban többször is hallottam öntől, hogy már több energiát kíván az edzősködés, mint amennyit rá tud szánni. Most mégis azt látjuk, hogy újabb feladatot vállalt. Hogy van ez?

– Abszolút érzelmi döntést hoztam – válaszolt a 68 esztendős Csík János. – Több mint húsz évet töltöttem az angyalföldi klub kötelékében, pályafutásom legnagyobb sikerei a Vasashoz köthetők, szinte az otthonomnak tekintem az Elektromos csarnokot. Az egyesület pedig most olyan csapatot tudhat magáénak a másodosztályban, amely hosszú idő után ismét esélyes az élvonalbeli szereplés kiharcolására. Ehhez kértek tőlem segítséget, s a sokadik egyeztetés után beadtam a derekam. Más klub hívó szavára biztosan nemet mondok.

– Vélhetően azért kellemes élmények kötik Egerhez is, hiszen Csík János rakta le annak a csapatnak az alapjait, amely áprilisban a klub történetében először kiharcolta az NB I-es szereplés lehetőségét.

– Ó, hogyne! Az egri időszakról ugyan nincsenek évtizedes emlékeim, de rövid idő alatt is nagyon megszerettem a közeget. Nagy öröm a számomra, hogy Gyöngyös és Vác után immár Eger is a sportág legjobbjai között szerepel. A hevesi megyeszékhely csapata talán azért áll mindközül a legközelebb a szívemhez, mert utoljára velük dolgozhattam, s talán náluk volt a legkevesebb változás a távozásom óta. Emellett az is nagyon szimpatikus, hogy igyekeznek magyar játékosokkal sikereket elérni, ők foglalkoztatják a legkevesebb légióst.

– Jelenleg az a Rosta István vezeti a gárdát, amely korábban Gyöngyösön és Vácott is követte a kispadon. Véletlen lenne?

– Céltudatos, alázatos szakembernek tartom, aki szeretné sokra vinni az edzői szakmában. Már 2007-ban is úgy jött akkori csapatomhoz, a Gyöngyösi FKK-hoz, hogy idővel majd átveszi a helyem a mátraaljaiaknál. A későbbiekben ugyan egyszer sem volt kőbe vésve, hogy más kluboknál is ő lesz az utódom, de ha kíváncsiak voltak a véleményemre, nyugodt szívvel ajánlottam. Egyszer sem csalódtam benne, s az eredmények is egyre inkább igazolják. Egyébként nem Rosta István az egyetlen szakember a magyar élvonalban, akit úgymond a pártfogásom alá helyeztem. Bíró Imre, Kovács Mihály vagy épp Adorján Gábor is dolgozott mellettem a pályafutása elején.

– Milyen benyomásai vannak a jelenlegi egri csapatról?

– Ahogy korábban is említettem, nagyra értékelem, hogy elsősorban magyar kézilabdázókat igyekeznek csatasorba állítani. Talán ez ilyen vesszőparipám, de fontosnak tartom, hogy a honi játékosok is meg tudják mutatni, nem rosszabbak, mint a külföldiek. Szép lassan építkeznek, előre mutató a jelenlegi munka.

– A csapat az első győzelmét a dobogós helyekre pályázó Csurgói KK ellen aratta. Mennyire lepte meg a siker?

– Bravúr a javából, de úgy gondolom ha egy csapat bent akar maradni az első osztályban, nem elég a kisebb együttesek ellen győzni. Szükség van a közép- vagy élcsapatok elleni pontszerzésre is, amely biztonságot és önbizalmat sugározhat a játékosoknak. Amelyik együttes egyszer képes ilyen bravúrra, az máskor is meg tudja ismételni azt. Az ilyenekből lehet igazán erőt meríteni.

– Vasárnap a másik újonc Váci KSE lesz Szabó Péterék ellenfele. Melyik csapatnak ad több esélyt a győzelemre?

– Úgy gondolom, az Eger felé billen a mérleg nyelve dacára, hogy a váciak eddig kifejezetten jó formát mutatnak. A hazai pálya szintén az egriek mellett szól, én egyértelműen a vendéglátók mellett teszem le a voksom.

– A Kemény Ferenc Sportcsarnokban rendre telt ház előtt szerepel a csapat, rég tapasztalt óriási érdeklődés mutatkozik a gárda meccsei iránt. Önt mikor láthatjuk legközelebb Egerben?

– A Vác elleni összecsapásra is szerettem volna elmenni, de a Vasassal bajnoki mérkőzést játszunk Szentendrén. Nagyon jól esik, hogy a klubvezetéstől folyamatosan kapom a meghívókat, s jó szívvel gondolnak rám. Több játékossal a mai napig tartom a kapcsolatot. Őszintén szurkolok a srácoknak, s bízom benne, hogy sikerrel veszik az újabb akadályt. Remélem, hogy mielőbb a helyszínen is szoríthatok értük.

Szakmai tanácsadó, majd vezetőedző

Csík János először 2012 nyarán vállalt szerepet az egri férfi kézilabda felvirágoztatásában, akkoriban szakmai tanácsadóként érkezett a megyeszékhelyi klubhoz. Iványi Bálint vezetőedző munkáját az őszi idényben segítette, majd azok után, hogy a télen Iványit Zsigmond György váltotta, Csík is távozott a csapattól. Az indok egyszerű: az új trénernek nem volt szüksége szakmai tanácsadóra. A korábbi szövetségi kapitány a 2013/14-es idényre már vezetőedzőként készítette fel az egri gárdát, amellyel a szezon végén a Balmazújváros mögött ezüstérmesként zárt az NB I/B Keleti csoportjában.

Sike Károly

Fotó: Lénárt Márton

2015. október 23.