Harsányi óvatosságra int

A Tatabánya KC elleni hazai mérkőzéssel kezdi szerdán 16.30-tól a férfi NB I alapszakaszának második körét az Eger SBS Eszterházy. A vendégek ikonikus fugurája, Harsányi Gergely, a 2015/16-os idényben mindössze öt bajnoki mérkőzésen lépett pályára a Tatabánya színeiben. A 34 esztendős válogatott jobbszélső egri fellépése is erősen kérdéses.

– A hírek szerint az elmúlt hetekben derékproblémákkal küzdött, emiatt legutóbb október 21-én, a Csurgó elleni Magyar Kupa meccset lépett pályára. Javult már az állapota?
– Köszönöm a kérdést, gyógyulgatok – válaszolt Harsányi Gergely. – Nem szeretném siettetni a visszatérést, de a túl sok kihagyásnak sem örülök. Nem árulok zsákbamacskát: minden valószínűség szerint ki kell hagynom az egri fellépést is.
– A balmazújvárosi vereséget, a mezőkövesdi és az orosházi pontvesztést leszámítva diadalmenet a bajnokság eddigi szakasza. Mi számít a Tatabánya legfőbb erényének?
– A csapatjátékunkat már évek óta meghatározza a stabil védekezés és ez a nyáron érkezett új tréner, Matics Vladan érájában sem változott. A legkevesebb gólt kaptunk a mezőnyben, ezen kívül a támadások szövögetése is egyre jobban működik, bár természetesen mindig lehet előrelépni. Eddig pozitív a kép, ám ahhoz, hogy ezt a pozíciót a jövőben is tartani tudjuk, a folytatásban is ugyan ilyen alázattal kell dolgozni. Idén annyira kiegyenlített a mezőny, hogy a legtöbb mérkőzés abszolút háromesélyes.
– Két hete a Bajnokok Ligájában vitézkedő Szeged esett a Tatabánya áldozatául. Ott egészen elképesztő bravúrra volt szükség!
– Akkor is a jó védekezés jelentette a siker egyik zálogát. A történethez hozzátartozik, egy olyan időszakban találkoztunk a Tisza-partiakkal, amikor több játékosuk is sérüléssel a bajlódott, a nemzetközi kupaszereplés miatt eléggé leterhelt volt a gárda. Okosan kihasználtuk a kínálkozó lehetőséget. Hazai környezetben egyébként is kiváló a mérleg, idén még egyetlen meccset sem vesztettünk saját közönségünk előtt. Ezek a sikerek azért is nagyon fontosak, mert jelentős magabiztosságot hoznak a csapatnak.
– Az Eger még most bontogatja a szárnyait az NB I-ben. Az úgymond „kiscsapatok” ellen máshogy kell kézilabdázni?
– Nem árt észben tartani, hogy manapság az élvonalban már nincsenek „kiscsapatok”! Fel kell pörögni az első perctől kezdve, nem szabad, hogy az ellenfél elaltasson bennünket. Olyan szempontból lehet más egy ilyen találkozó, hogy amennyiben az ember egy kicsit könnyedébben veszi az összecsapást, könnyen ráfázhat. Idegenben fájó pontokat hullajtottunk már az idén, nem szeretnénk több ahhoz hasonlót. Ha a csapatunk a valós tudását hozza, abban az esetben reális esélyünk van a győzelemre, viszont ha nem tudunk kellően felpörögni, akár bajba is kerülhetünk.
– Milyen információi vannak Rosta István edző csapatáról?
– Húsz éve koptatom a pályákat, az egriek több játékosával néztem már farkasszemet vagy épp harcoltam az oldalukon. Jól képzett kézilabdázók szerepelnek a csapatban, jó elegyet képez a rutin és a fiatalos lendület. Nem árt kellő komolysággal állni az együtteshez.
– Mi az, ami meghatározhatja a találkozó alakulását? Mire számít?
– Az első tizenöt perc nagyban meghatározhatja a mérkőzés további alakulását. Ha negyedóra játék után sikerülne egy jó sorozattal többgólos előnyt szerezni, az meghozná a kellő nyugalmat, s a folytatásban felszabadultabban kézilabdázhatnánk. Ellenben, ha a hazaiak jól tartják a lépést, vérszemet kaphatnak, bennünket pedig még inkább nyomaszthat az esélyesség terhe.
Halász nem tagja az egri keretnek
Kikerült az Eger SBS Eszterházy felnőtt csapatának keretéből Halász Máté. A 31 esztendős korábbi válogatott átlövő mellőzése kapcsán a klubvezetés későbbre ígért tájékoztatást.
Halász Máté 2014 nyarán, kétéves franciaországi légióskodás után tért haza Magyarországra, majd egyeztetve az Eger új vezetőedzőjével, Rosta Istvánnal, hamar elkötelezte magát az egri klubhoz. Első évében bajnoki címet szerzett a csapattal, idén egy mérkőzést leszámítva – a Csurgó elleni győzelmet – minden alkalommal lehetőséget kapott a bizonyításra. Tizenegy mérkőzésen tizennégy gólt szerzett.
Sike Károly
Fotó: Lénárt Márton
2015. november 10.